Divadlo Pôtoň v spolupráci s prizvanými umelcami pripravuje na sobotu 18. júla 2015 nevšedný exteriérový program, ktorého zámerom je oživiť zaujímavé objekty v obci Bátovce.

Do programu nočnej potulky je zaradený barokový oblúkový most, ktorý spája Bátovce s obcou Pečenice a je právom označený ako kultúrna pamiatka. Umelci oživia aj niekdajšiu kúriu Schneidrianu, ktorá bola začiatkom 20. storočia spoločenským centrom obce, keďže v nej bola umiestnená krčma a tančiareň. Ďalším významným objektom, ktorý bude súčasťou „umeleckej reinkarnácie“ je budova súčasného obecného úradu – niekdajší mestský dom. Počas potuliek budú mať diváci možnosť vstúpiť aj do budovy bývalého kina Hviezda, ktoré je momentálne v súkromnom vlastníctve a už neslúži svojmu primárnemu účelu. Celý program bude symbolicky i logicky zakončený v budove Divadla Pôtoň. Oživenie priestorov bude prebiehať rôznymi umeleckými prostriedkami (performatívne-fyzické umenie, tanečné divadlo, videoart a svetelný dizajn).

Bátovce – niekdajšie kráľovské mesto s viacerými výsadami – v sebe ukrývajú množstvo historických a kultúrnych pamiatok. Divadlo Pôtoň sa touto aktivitou snaží na ne upriamiť pozornosť a sprístupniť ich verejnosti prostredníctvom inej optiky. Nočné potulky Bátovcami odštartujú na nádvorí kúrie Schneidriana o 21:00 h. Diváci budú po celý čas sprevádzaní tímom divadla, ktorý im sprostredkuje všetky informácie o vybraných objektoch. Na tých, ktorí celú potulku zvládnu až do konca čaká v divadle pohostenie a polnočná projekcia filmu Slnko v sieti.

nocne potulky
Podobné príspevky
Čítať viac...

Pôtoň má od 1. septembra novú riaditeľku

Nezriaďované kultúrne centrum Divadlo Pôtoň má od 1. septembra 2024 novú riaditeľku. Monika Deset Škojcová nahrádza Michala Ditteho, ktorý organizáciu viedol od roku 2011. Monika preberá vedenie centra v čase, ktorý je pre kultúru a celú demokratickú a občiansku spoločnosť na Slovensku mimoriadne náročný.
Čítať viac...

Krištúfek v premiére obecného rozhlasu

Jedinečná možnosť vypočuť si premiérovú časť relácie o súčasnej slovenskej literatúre a hudbe. In: Peter Krištúfek "Ema a smrtihlav" a Pressburger Klezmer Band.
Čítať viac...

Islandskí umelci v Bátovciach

V Bátovciach odštartoval prvý rezidenčný umelecký pobyt medzinárodného projektu Vzkriesenie zázraku. Kultúrne a umelecké centrum Pôtoň hostí umelcov z Islandu - Arnara Geir Gústafssona a Hallveig Kristín Eiríksdóttir, ktorí pripravujú sériu nových diel pre budúcoročný festival Into the Miracles.
Čítať viac...

Ubytovanie v kultúrnom centre

Ubytujte sa v kultúrnom centre a spoznajte hranice regiónov Tekova a Hontu. Naše izby sú k dispozícii od 15 Eur na osobu a noc. Podporte našu činnosť vašim výletom na slovenský vidiek.
Čítať viac...

Otvárame rok 2017

Aktuálny rok 2017 sa v Divadlo Pôtoň začne prvým rezidenčným pobytom mladej spisovateľky Kataríny Vargovej a jej workshopom kreatívneho písania, pre mladých manažérov kultúry je určený workshop Impulz, ktorý ponúkne návod, ako postupovať pri tvorbe umeleckého projektu. Na záver mesiaca uvádza tento mladý kreatívny priestor v bývalom kultúrnom dome v Bátovciach aj filmové projekcie – animovaný film Až na severný pól a americkú drámu James White.