Divadlo Pôtoň v marci zrealizuje pre študentov a študentky stredných škôl nové vzdelávacie podujatie Impulz. Projekt Impulz je koncipovaný ako nový formát neformálneho vzdelávania, ktorý zároveň podporuje rozvoj kultúrnej gramotnosti a kultiváciu mladých ľudí. V Bátovciach sa uskutoční osem celodenných aktivít neformálneho vzdelávania a divadlo uvedie v rámci podujatí reprízy inscenácií Terra Apathy a Swing Heil!.

 

Hlavným zámerom Impulzu je rozvíjať záujem mladých ľudí o divadelné umenie a tvorbu. Prostredníctvom kultúrno-vzdelávacích podujatí Divadlo Pôtoň vytvára priestor pre rozvoj kultúrnej gramotnosti, sebarealizáciu a schopnosť formulovať a prezentovať vlastný názor. Ambíciou projektu je taktiež poukázať na možnosti kvalitného a zmysluplného trávenia voľného času mládeže a podporiť pozitívne voľnočasové návyky.

Impulz zahŕňa rozmanité aktivity, vrátane repríz inscenácií Divadla Pôtoň, prednášok, diskusií a workshopov. Obsah aj forma týchto aktivít sú navrhnuté tak, aby umožnili autentický zážitok z návštevy divadla a z procesov divadelnej tvorby. Cieľom jednotlivých aktivít je úonúknuť študentom exkurziu do unikátneho divadelného priestoru pôsobiaceho na vidieku, autenticky reflektovať možnosti fungovania profesionálneho nezriaďovaného divadla na Slovensku, sprostredkovať mladým účastníkom nekonvenčné divadelné predstavenia z dielne Divadla Pôtoň, reflektovať videnú inscenáciu a viesť diskusiu o možnostiach interpretácie divadelného jazyka a výrazových prostriedkoch, diskutovať o funkcii a prínose umenia a divadla pre spoločnosť, priblížiť tvorivý proces vzniku divadelného diela.

Projekt Impulz sa stáva výnimočnou príležitosťou na vzdelávanie mladých ľudí formou divadelného umenia, ponúkajúc zaujímavý a interaktívny prístup k rozvoju kultúrnej gramotnosti a tvorivosti.

Súčasťou podujatia sú reprízy inscenácií z produkcie Divadla Pôtoň: Terra Apathy a Swing Heil!. Swing Heil! je medzinárodný koprodukčný projekt Divadla Pôtoň a Horáckého divadla Jihlava, zameraný na subkultúru vyznávačov jazzu a swingu v období druhej svetovej vojny, ktorá stála v opozite voči totalitnému nacistickému režimu. Terra Apathy čerpá z príbehu obce Horné Opatovce, ktorá čelila ekologickej katastrofe po výstavbe hlinikárne v Žiari nad Hronom a bola v roku 1969 zlikvidovaná a vymazaná z mapy na základe uznesenia vlády Československej socialistickej republiky.

Celodenné podujatia vzdelávacieho projektu Impulz s inscenáciou Terra Apathy sa uskutočnia 12. – 15. marca 2024 a s inscenáciou Swing Heil! 22. – 27. marca 2024.

 

Projekt Impulz z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

IMG_6753
Podobné príspevky
Čítať viac...

Divadlo Pôtoň čakajú rezidencie a premiéra Amerického cisára

Rok 2017 bol v Divadle Pôtoň jeden z najsilnejších – podarilo sa zrealizovať viac ako 120 podujatí a aktivít. Najväčší úspech mala koprodukčná inscenácia Miracles, ktorá podľa mnohých patrila k divadelným udalostiam roka a zároveň upriamila pozornosť na Bátovce. Minulý rok tiež ukázal, že vidiecky kultúrny priestor môže byť zaujímavý pre slovenských a zahraničných umelcov, uskutočnilo sa až 25 rezidencií.
Čítať viac...

Krištúfek v premiére obecného rozhlasu

Jedinečná možnosť vypočuť si premiérovú časť relácie o súčasnej slovenskej literatúre a hudbe. In: Peter Krištúfek "Ema a smrtihlav" a Pressburger Klezmer Band.
Čítať viac...

Volanie zo schátranej terasy

Divadlo Pôtoň pripravuje v spolupráci s nórskou Company B. Valiente koprodukčnú site-specific performanciu „Volanie terasy“. Work in progress prezentácia sa uskutoční 8. augusta 2022 o 22:00 v priestoroch bývalej kúpeľnej terasy v Dudinciach. Oficiálne premiérové uvedenie bude súčasťou unikátneho medzinárodného festivalu Into the Miracles 1. júla 2023.
Čítať viac...

V marci premiéra a Natálka zo SND

Marec bude v Divadle Pôtoň mimoriadne plným obdobím s bohatým programom, celkovo ide o 15 podujatí a 20 sprievodných akcií s aktívnou účasťou 28 umelcov. Naplánovaná je prvá premiéra v roku - VOJENSKÉ MENO RAMA ukrajinského režiséra Sasha Bramu a jej hosťovania po slovenských mestách. Naopak z Bratislavy do Bátoviec vycestuje kontroverzná inscenácia Natálka. Ďalej to budú reprízy, prednášky, workshopy, vzdelávacie projekty, rezidencie a filmy.
Čítať viac...

Workshop: kultúrny manažment a produkcia

Chcete si vyskúšať, aké je to byť súčasťou projektového tímu v nezávislom kultúrnom centre na vidieku? Chcete si vyskúšať komunikáciu so sponzormi, s mediálnymi partnermi, umelcami a ostatnými členmi tímu? Máte záujem dozvedieť sa ako projekt v oblasti kultúry vzniká, čím treba začať, ako na ňom pracovať a ako na nič dôležité nezabudnúť? Prihláste sa do 1. marca 2016 na workshop Impulz 2016, ktorý sa uskutoční v termíne 18. - 20. marca 2016 v Divadle Pôtoň.
Čítať viac...

Derniéra inscenácie Krajina nepokosených lúk

Inscenácia Krajina nepokosených lúk bola premiérovaná v rámci záverečného ceremoniálu Európskeho hlavného mesta kultúry - Košice 2013. Divadlo Pôtoň uviedlo inscenáciu na viacerých divadelných festivaloch a počet repríz sa zastavil na čísle 36. V pondelok 6. júna 2016 o 17:00 sa uskutoční v priestoroch Divadla Pôtoň v Bátovciach derniéra inscenácie.